ke kawasan pelupusan sampah sg. sabai, selangor('',) 19/0709
hari ahad baru2 ni,...19/07/09
cik suE sempat ke tempat pelupusan sampah sungai sabai.. yang terletak di kalumpang, selangor('',) bessstt hehe... sejak mengambil kos alam sekitar ni, cik suE dah biase ngan sampah2...he2..bunyi cam jijik kan.. tapi bile dah wat sesuatu yg kita minat, everything's fine! hehe tapi xbermakne cik suE xmandi=P

first time sampai kat sane...hoho.. terkejut sangat, sooo biggg! besaqqq naaa.., nak kate amaizing pun boleh hehe.. luaskan? tengok lah betapa banyak nye..sampah sarap yang kita buang...

hm...kat malaysia ni, tempat ni org panggil tapak pelupusan sampah; org putih sebut landfill('',); bhsa melayunya... "isian tanah" he2..pelikkan..dlu pernah masuk xm, ttg isian tanah, punya laa pening, bukak dalam english punya.. oooo landfill rupenya=)

ini lak, air yang bertakung di kawasan yang berhampiran... mmm, berminyak, bertakung.. bukan nyamuk je suka dopp sini tau hehe

nampak x banyak plastik... wauuu! so colourfull hehe.. ni masalah landfill kita, kadar plastic yang dah sure xdapat dilupuskan, makin hari makin bertambah.. sedihkan hu... nampak x tin2, yang dah separate (dah asing..). Bagi penduduk miskin, esp warga asing, landfill ni dianggap sebagai sumber rezeki.. sbb after separation, diorang akan amik n jual..


eee...tka ape yang cik suE nampak?
hoho, betapa tabahnya hatiku menghampiri tempat ni, ..geli sangat, tengok ulatttttt2...bukan sebarang saiz tauu, xsilapp cik suE, saiz ulat2 ni, xxxxL kot huhu... besauuu, gerak sane sini, mknan bnyak kan, best dorang makan=p terpikir sejenak cik suE, kat dalam kubur nanti, cam ne laa huhu... nauzubillah, walaupun cik suE xbaik cam org2 lain, tpi hati cik suE baik =P haha...xder laa..

ni gambar dalam keta, mmm ape name menda ni ea,..jentolak ke..jengkaut..('',) cik SuE lupa laa..mtk maaf ea, gunanya utk angkut2, mampat2 sampah2 kat sini..

ni lombong yang berdekatan,. lombong emas yang dah lame, tapi airnye x ngalir... rasenya ikan kat sini bahaya untuk dimakan... bkn ikan je tau('',) spupu pada crocodile pun ade hehe.. kat sini, sampel air diambil

haa..yang ni landfill yang dah lame, nampak x beza dia? org panggil old landfill, plastik dlm gmbar ni dah lame dah, dlm 10 tahun lebih.. tengok, plastik xkan luput sampai bile2, n ia ambil mase hingga 300 atau 400 athun untuk lupus tau huhu.. ciannye..

ni air longkang yang bertakung... nyamuk pun ade tau('',) juga hasil dari leachate yang mengalir.. leachate adalah air yang ngalir, hasil dari smpah2 tu.. pnh tgk x lori angkut sampah yg dtg ke rumah tu? haa..air yang ngalir atas jln raya tu laa leachate ('',)

stiill da' same, air longkang tadi x mengalir...

look what they'd separate.. bagi pekerja yang kerja kat landfill ni, mereka dipanggil sbg scarvenger..mereka asingkan tin2, bekas, plastik yang leh reuse and so on..
ia sbg sebahagian daripada sumber pendapatan mereka... kbnyakan mereka tinggal di kawasan landfill dan kawasan berhmpiran..


haa... ni cik suE ngan kwn2, pip n k.aida hehe.. ape istimewnya kerusi ni?
pnh masuk dlm paper kot, ade sorg pak cik dok atas tu xsilap,.. landfill ni dah masuk kwsn tanah pak cik tu, cian kan... hm mane satu cik suE ea...
< haa, yg tomeyy tu=) alaa2 comeii nyeee hehe

last..tengah amik sampel air kat sungai yang berdekatan...('',)

just for discussion.. kbnyakan landfill kat malaysia ni, old landfill, yang lama pun, walaupun dah ditutup dengan lapisan tanah, leachate tetap keluar dan mengalir; that's da problem.. bile ngalir, hujan.. air akan membawa alian leachate ni ke dlama sungai... pencemaran sungai akan berlaku.. jadi kwn2.. kurangkan sampah-sarap yang kita hasilkan, kalu leh reuse, reuse laa('',) lagi baik separate before send to da' landfill.. kita ade incinerator (mesin yang lupus sampah tu, burn ) tapi kita kna paham, waste kat negara kita ni, so wet..!
hampir 70% basah n mengandungi air... kbnyakannya laa, ape xnye.. xabih mkn kuah roti cnai, kpla ikan, kari ayam.. sume masuk dlm tong sampah hehe... xleh laaa cam tu ('',) cian kat lanfill, nanti kita dah xder tanah u tuk buka lndfill, ssbb persaingan guna tanah kat malaysia ni terlalu tinggi.. ok(oo,)

3 Responses
  1. hehe...budak pengaut sampah yang bermotivasi...bagus2..pencinta alam sekitar yang konsisten...hehe


  2. StanNero Says:

    macam mana kalau sy nak organize opis sy (under kelab pencinta alam) untuk melawat kawasan ni ?


  3. salam.. ada contact tak? fb ke email ke? nak mintak info sikit pasal landfill sg sabai.. email sy razmil.ismail@gmail.com